Știai?

Când completezi declarația pentru direcționarea a 3,5% din impozitul pe venit, nu renunți la banii tăi, doar decizi în locul statului cum să fie cheltuite sumele care oricum ți se rețin lunar din salariu.

O dată pe an, ai șansa să contribui la continuarea unor proiecte comunitare importante, iar alături de colegi și prieteni să faci bine. Ai timp până în 25 mai 2024 să ajuți la realizarea unor fapte bune, care contează.

Poți susține o asociație 2 ani consecutiv prin același formular, iar pentru asta trebuie să bifezi căsuța corespunzătoare din formular.

Te-ai putea întreba dacă merită efortul, iar timpul pe care îl petreci completând Formularul 230 nu este mai prețios decât suma pe care poți să o direcționezi înspre asociație. DA! Merită să profiți de orice ocazie în care poți să
alegi în locul statului cauza pe care să o susții. Ca și în viața de zi cu zi, trecând cu vederea sau amânând problemele cu care te confrunți, nu faci decât să îți agravezi situația.

Ca să-ți faci o idee despre contribuția ta, gândește-te că suma pe care o acorzi nu depășește 20-30 de lei la un salariu minim pe economie. Calculul e simplu: identifică valoarea impozitului pe venit de pe fluturașul de salariu, înmulțește-o cu 12, iar apoi află cât reprezintă 3,5%.  

După un an de cotizare la stat, suma pe care poți să o direcționezi spre ONG-uri în cadrul campaniei îți poate părea nesemnificativă, iar deranjul completării Formularului 230, drumului la Administrația Financiară sau la Poștă, prea mare. O zicală veche spune însă că: pic cu pic se face marea. Așa și cu contribuțiile direcționate spre fapte bune, iar ACePEC a dovedit că le poate face și, mai ales, în mod transparent.

 

Descarcă FORMULARUL 230

dacă în anul 2023 ai obținut venituri din salarii, din pensii (doar dacă pensia este mai mare de 2000 lei), din cedarea folosinței bunurilor (adică chirii) sau din drepturile de proprietate intelectuală (drepturi de autor)

COMPLETEAZĂ

formularul de mână, cu majuscule. Nu este necesară specificarea sumei (instituția fiscală o va calcula și o va vira conform legii) și nici atașarea Fișei Fiscale. Datele ACePEC sunt precompletate.

TRIMITE

formularul completat, printat și scanat până la data de 25 mai 2024

Există opțiunea în lege între a depune tu la ANAF formularul, sau a lăsa ONG-ul pentru care donezi să se ocupe de asta. În cazul din urmă, noi îți punem la dispoziție formularul (vezi mai sus), tu îl trimiți completat, semnat și scanat pe email la adresa office@asociatiatinerilor.ro și noi de ocupăm de restul formalităților.

În cazul în care totuși vrei să depui tu formularul 230, acesta poate fi trimis prin poștă (scrisoare cu confirmare de primire) sau depus la ghișeu, la administrația financiară de care aparții (localitatea de domiciliu).